F.R.Canotaj este uniunea structurilor sportive de canotaj din toata tara si una dintre cele mai vechi federatii sportive nationale, constituita la Arad in anul 1925 si afiliata la Federatia Internationala de Canotaj in anul 1927. F.R.Canotaj este o structura sportiva de interes national,constituită prin asocierea cluburilor sportive si asociatiilor judetene si a municipiului Bucuresti cu sectii de canotaj, singura autorizata sa organizeze si sa controleze activitatea de canotaj din România.
DESPRE CANOTAJ

Prima medalie castigata a fost de argint, la Campionatele Europene de la Amsterdam, Olanda, in anul 1954 de echipajul feminin din opt rame cu carmaci: MAIMON-BUCUR Maria, TOGANEL Iuliana, ROSTAS Ghizela, GYORGY Elisabeta, SCHOB Rita, VATAN Mariana, KARDOS Marta, BULUGIOIU Sonia si CODREANU Angela

Prima medalie de aur a fost castigata la Campionatele Europene de la Gand, Belgia in anul 1955 de echipajul masculin din patru rame: MACEAN Tiberiu, SINCEAC Anton, RADU Nicolae și PONGRATZ Ștefan

Prima medalie castigata la Campionatele Mondiale a fost in anul 1962 la Lucerna, Elvetia, de echipajul masculin din dublu rame cu carmaci format din PETROV Ionel, VERES Carol și PAUNESCU Oprea

Prima medalie de aur castigata la Campionatele Mondiale a fost în anul 1970 la St. Catharines, Canada, de echipajul masculine TUDOR Stefan, CEAPURA Petre și GHEORGHIU Gheorghe

Prima medalie castigata la Jocurile Olimpice a fost de bronz în anul 1972, la Munchen, Germania de echipajul masculin din dublu rame cu carmaci TUDOR Stefan, CEAPURA Petre si LOVRENSCHI Ladislau

Prima medalie de aur la Jocurile Olimpice a fost castigata de TOMA Sanda in anul 1980 la Moscova.
Prima medalie de aur la Jocurile Olimpice castigata de un echipaj masculin a fost in anul 1984 la Los Angeles de echipajul din dublu rame TOMA Valer si IOSUB Petru

EI AU FOST PRIMII

A. Canotaj

Canotajul este unul dintre cele mai vechi sporturi, iar pe teritoriul tarii noastre a inceput sa se practice inca din anul 1864. De-a lungul anilor, canotajul a asimilat  unele valori si caracteristici pe care F.R.Canotaj  intentioneaza sa le apere si sa le intareasca. Aceste caracteristici si valori care trebuie sa-i inspire activitatile si deciziile sunt urmatorele:

A1. Aspectele educative ale sportului au o importanta fundamentala in canotaj

Federatia depune toate eforturile ca sa se asigure ca, prin canotaj, canotorii dobandesc prin experienta personala calitatile de vointa, hotarare, spirit de echipa, loialitate, onestitate si corectitudine. F.R.Canotaj spera ca prin aplicarea acestor principii in toate imprejurarile, canotorii vor deveni persoane independente si responsabile, pregatite sa faca fata realitatilor vietii si dornice de a imparti cu ceilalti valorile dobandite.

A3. Canotajul este un sport ideal pentru toate varstele.

F.R.Canotaj este in favoarea mentinerii conditiei fizice prin canotaj de la varsta tineretii pana la batranete. Incurajaza sectiile din cluburile sportive si asociatiile sportive judetene si a municipiului Bucuresti afiliate ei sa promoveze canotajul competitional si de agrement in randurile tuturor, indiferent de varsta, gen sau aptitudini.

A2. Canotajul este un mijloc de a incuraja intelegerea si cooperarea.

F.R.Canotaj isi planifica si organizeaza regatele, campionatele, circuitele turistice de canotaj de agrement, congresele si adunarile ca un mijloc de a crea un contact amical intre participantii la ele contribuind la o mai buna intelegere intre oameni si natiuni, indiferent de rasa, sex, religie, frontiere sau sisteme politice. Isi considera organizatia ca pe o „familie”, bazata pe idealurile pacii, prieteniei, corectitudinii, si ajutorului reciproc. F.R.Canotaj pune in aplicare printre membrii ei un program de dezvoltare sportiva in scopul stimularii dezvoltarii pe mai departe a sportului canotajului.

B. FR Canotaj

F.R.Canotaj este uniunea structurilor sportive de canotaj din toata tara si una dintre cele mai vechi federatii sportive nationale, constituita la Arad in anul 1925 si afiliata la Federatia Internationala de Canotaj in anul 1927.

F.R.Canotaj este o structura sportiva de interes national, constituita prin asocierea cluburilor sportive si asociatiilor judetene si a municipiului Bucuresti cu sectii de canotaj, singura autorizata sa organizeze si sa controleze activitatea de canotaj din Romania.

Ea este forul conducator in canotaj aparandu-i valorile descrise in cadrul Paragrafului A ”Canotaj” din prima sectiune si care actioneazs in conformitate cu principiile urmatoare:

B1. F.R.Canotaj si canotajul fac parte integranta din sportul mondial.

F.R.Canotaj este afiliata la Federatia Internationala de Canotaj (FISA), si la Comitetul Olimpic si Sportiv Roman si este de asemenea membra a comunitatii federatiilor sportive internationale. Prin valoarea rezultatelor obtinute constant in competitiile mondiale si olimpice, se afla printre primele ramuri sportive ale sportului romanesc si printre primele natiuni in canotajul mondial, prin actiunile si deciziile sale trebuie sa apere pozitia cu cerita in ierarhia sporturilor. Se straduieste sa fie participanta activa in lumea sportului, incurajeaza orice masuri care sa serveasca la propagarea canotajului si sa contribuie la dezvoltarea lui, precum si la promovarea olimpismului si a diferitelor alte competitii internationale si nationale.

B2. F.R.Canotaj considera interesele sportive drept cea mai mare prioritate.

F.R.Canotaj isi directioneaza activitatea in interesul canotorilor si al canotajului. Se opune oricarei incercari de subordonare a sportului oricaror interese de alta natura.

B3. F.R.Canotaj este devotata egalitatii de sanse si corectitudinii

F.R.Canotaj cauta sa se asigure ca intrecerea si concurentii respecta principiile corectitudinii si ale egalitatii de sanse printre canotori. Lupta, cu precadere, impotriva dopajului si a manipularii tehnice prin aplicarea unor reguli stricte.

B4. F.R.Canotaj dezvolta neintrerupt canotajul in toate formele sale.

F.R.Canotaj urmareste sa promoveze si sa dezvolte canotajul in toate formele sale. Infiinteaza programe de dezvoltare, organizeaza cursuri de perfectionare si promoveaza prilejuri pentru relatii publice si cu mediile de informare. Prin intermediul acestora, F.R.Canotaj urmareste sa atraga canotori si membri noi, sa imbunatateasca nivelul, calitatea si atractivitatea competitiilor sale si sa asigure canotajului o pozitie dominanta in lumea sportului, in intrecerile sportive si cu precadere, la Jocurile Olimpice.

Sari la bara de unelte