F.R.Canotaj este uniunea structurilor sportive de canotaj din toata tara si una dintre cele mai vechi federatii sportive nationale, constituita la Arad in anul 1925 si afiliata la Federatia Internationala de Canotaj in anul 1927. F.R.Canotaj este o structura sportiva de interes national,constituită prin asocierea cluburilor sportive si asociatiilor judetene si a municipiului Bucuresti cu sectii de canotaj, singura autorizata sa organizeze si sa controleze activitatea de canotaj din România.
DESPRE CANOTAJ

Prima medalie castigata a fost de argint, la Campionatele Europene de la Amsterdam, Olanda, in anul 1954 de echipajul feminin din opt rame cu carmaci: MAIMON-BUCUR Maria, TOGANEL Iuliana, ROSTAS Ghizela, GYORGY Elisabeta, SCHOB Rita, VATAN Mariana, KARDOS Marta, BULUGIOIU Sonia si CODREANU Angela

Prima medalie de aur a fost castigata la Campionatele Europene de la Gand, Belgia in anul 1955 de echipajul masculin din patru rame: MACEAN Tiberiu, SINCEAC Anton, RADU Nicolae și PONGRATZ Ștefan

Prima medalie castigata la Campionatele Mondiale a fost in anul 1962 la Lucerna, Elvetia, de echipajul masculin din dublu rame cu carmaci format din PETROV Ionel, VERES Carol și PAUNESCU Oprea

Prima medalie de aur castigata la Campionatele Mondiale a fost în anul 1970 la St. Catharines, Canada, de echipajul masculine TUDOR Stefan, CEAPURA Petre și GHEORGHIU Gheorghe

Prima medalie castigata la Jocurile Olimpice a fost de bronz în anul 1972, la Munchen, Germania de echipajul masculin din dublu rame cu carmaci TUDOR Stefan, CEAPURA Petre si LOVRENSCHI Ladislau

Prima medalie de aur la Jocurile Olimpice a fost castigata de TOMA Sanda in anul 1980 la Moscova.
Prima medalie de aur la Jocurile Olimpice castigata de un echipaj masculin a fost in anul 1984 la Los Angeles de echipajul din dublu rame TOMA Valer si IOSUB Petru

EI AU FOST PRIMII

Scurt istoric

Istoria canotajului romanesc a inceput in secolul XIX, in anul 1864 cand un grup de tineri studenti din Timisoara, intorsi din strainatate de la studii au infiintat pentru placerea lor, „Societatea de luntrisoare”.

In 1925 se infiinteaza la Arad, Comisia de Sporturi Nautice din Romania. Aceasta depune, in anul 1927, cererea de afiliere la Federatia Internationala de Canotaj. Congresul din 19 august 1927 aproba afilierea Federatiei Societatilor Sportive din Romania ca membru extraordinar al FISA.

Prima participare romaneasca la o competitie oficiala internationala este semnalata in anul 1932 la Campionatul European de la Belgrad, ca apoi in 1933 la Campionatul European de la Budapesta, Romania a fost reprezentata in doua probe masculine 4+ si 2x.

Romania a fost prezenta prima data la Jocurile Olimpice in proba de 8+1 la editia Helsinki 1952.
Prima medalie de aur a fost cucerita de canotorii romani in 1955 la Campionatul European de la Gand in proba masculina de 4-, iar fetele obtin in anul 1962, la Campionatul European de la Grunau, medalia de aur in proba de 4+.

La Campionatele Mondiale prima medalie de aur este obtinuta in anul 1970 la St.Catharines,in proba de 2+1, iar fetele obtin prima medalie de aur la Campionatul Mondial in 1974, la Lucerna, in proba de 2.

Prima medalie de aur la Jocurile Olimpice este cucerita la editia Moscova-1980, in proba de lx de catre Sanda Toma, iar la editia Los Angeles-1984, echipajul masculin de 2-, obtine prima medalie de aur la masculin.

Sinteza Palmares

Activitatea de canotaj se desfasoara in prezent, astfel: 8 sectii la Bucuresti, 4 la Timisoara, 5 la Constanta, 3 la Calarasi, 2 la Iasi, 5 la Piatra Neamt, 1 la Botosani, 1 la Deva, 1 la Falticeni, 1 la Suceava, 1 la Tg. Mures, 1 Orsova, 1 Drobeta Turnu Severin si 1 Ilfov. In aceste sectii sunt legitimati 900 sportivi si incadrati 60 de antrenori.

Ca sa amintim cativa dintre sportivii care au realizat aceste rezultate, mentionam la fete campioanele mondiale si olimpice :Sanda Toma,Valeria Racila si Elisabeta Lipa in proba de 1x, Rodica Arba-Elena Horvat si Doina Ignat-Georgeta Andrunache la 2-, Viorica Susanu-Ioana Olteanu-Veronica Cochela-Magdalena Dumitrache-Liliana Gafencu-Georgeta Andrunache-Elisabeta Lipa-Doina Ignat+Elena Georgescu in 8+1.

La baieti: Stefan Tudor-Petre Ceapura+Ladislau Lovrenshi in 2+,Petre Iosub-Valer Toma in 2-,Viorel Talapan-Iulica Ruican-Dimitrie Popescu-Neculai Taga+Dumitru Raducanu la 4+.

Jocurile Olimpice, desfasurate in 2004 la Atena au intrat in istorie,o istorie cu pagini aurite pentru canotajul romanesc. Elisabeta Lipa, pentru a 6-a oara participanta la J.O.,debutul fiind consemnat la editia din 1984,de la Los Angeles,a fost desemnata pentru a doua oara consecutiv ,purtator de drapel.

„Regina”canotajului este ,indiscutabil,proba de 8+1.La startul cursei feminine ,echipaje unul si unul ,cu valori autentice ,intre care cel al Romaniei,venea aureolat cu victoriile de la Atlanta-1996 si Sydney-2000,o barca cu canotoare una si una:Rodica Florea,Viorica Susanu,Aurica Barascu,Ioana Papuc,Liliana Gafencu,Elisabeta Lipa,Georgeta Damian,Doina Ignat si Elena Georgescu.Ele au urcat pe un piedestal de aur,primind medaliile de la dl. Juan Antonio Samaranch,care,la finalul festivitatii,le-a spus:”Va felicit pentru succesele obtinute ,participarea aici ,la Atena ,a fost extraordinara”.

Echipajul de 2-(Andrunache Georgeta-Susanu Viorica),a fost impresionant in evolutia lui pe apele lacului Schinias unde nu au lasat nici o speranta adversarelor.Viorica Susanu,si-a ales model,curajul lui Neil Armstrong,iar Georgeta Andrunache,calauzita de personalitatea Nadiei Comanici ,au fost medaliate cu aur atat in proba de 8+1 cat si in 2+.Optimismul si forta lor interioara au insufletit echipa opt-ului si l-a condus la victorie.Schiful „usor”de 2+ al sportivelor Constanta Burcica-Angela Alupei,au cucerit a treia medalie de aur a probei dupa cele din 1996 si 2000.

Performanta canotajului romanesc la J.O.de la Atena-2004, a fost: trei medalii de aur si un loc 5(2x format din Camelia Mihalcea si Simona Strimbeschi), fantastica performanta ce a clasat Romania pentru a 2-a oara pe locul 1 in canotajul mondial.

Palmaresul canotajului romanesc a fost imbogatit in 2008, la Jocurile Olimpice de la Beijing, cu alte doua medalii: aur, obtinut de tandemul Georgeta Adrunache si Viorica Susanu in proba de 2- si bronz la proba de 8+1, formata din Burcica Constanta, Susanu Viorica, Serban Rodica, Barabas Eniko, Musat Simona, Papuc Ioana, Andrunache Georgeta, Ignat Doina + Georgescu Elena.

La toate competitiile internationale canotorii romani s-au impus prin valoare si tenacitatea cu care si-au aparat titlurile.

In 2009, noua generatie de canotori a adus de la Campionatele Mondiale doua medalii de argint, iar de la Campionatele Europene, doua medalii de aur cu echipajele feminine 8+1 si 2- si o medalie de bronz in proba de 4x. Camelia Lupascu si Nicoleta Albu sunt doua tinere canotoare care s-au impus deja in lumea canotajului mondial contemporan. Istoria victoriilor romanesti se scrie in continuare. Noi generatii de canotori valorosi cresc si se antreneaza in centrele de canotaj din tara.

Sari la bara de unelte