F.R.Canotaj este uniunea structurilor sportive de canotaj din toata tara si una dintre cele mai vechi federatii sportive nationale, constituita la Arad in anul 1925 si afiliata la Federatia Internationala de Canotaj in anul 1927. F.R.Canotaj este o structura sportiva de interes national,constituită prin asocierea cluburilor sportive si asociatiilor judetene si a municipiului Bucuresti cu sectii de canotaj, singura autorizata sa organizeze si sa controleze activitatea de canotaj din România.
DESPRE CANOTAJ

Prima medalie castigata a fost de argint, la Campionatele Europene de la Amsterdam, Olanda, in anul 1954 de echipajul feminin din opt rame cu carmaci: MAIMON-BUCUR Maria, TOGANEL Iuliana, ROSTAS Ghizela, GYORGY Elisabeta, SCHOB Rita, VATAN Mariana, KARDOS Marta, BULUGIOIU Sonia si CODREANU Angela

Prima medalie de aur a fost castigata la Campionatele Europene de la Gand, Belgia in anul 1955 de echipajul masculin din patru rame: MACEAN Tiberiu, SINCEAC Anton, RADU Nicolae și PONGRATZ Ștefan

Prima medalie castigata la Campionatele Mondiale a fost in anul 1962 la Lucerna, Elvetia, de echipajul masculin din dublu rame cu carmaci format din PETROV Ionel, VERES Carol și PAUNESCU Oprea

Prima medalie de aur castigata la Campionatele Mondiale a fost în anul 1970 la St. Catharines, Canada, de echipajul masculine TUDOR Stefan, CEAPURA Petre și GHEORGHIU Gheorghe

Prima medalie castigata la Jocurile Olimpice a fost de bronz în anul 1972, la Munchen, Germania de echipajul masculin din dublu rame cu carmaci TUDOR Stefan, CEAPURA Petre si LOVRENSCHI Ladislau

Prima medalie de aur la Jocurile Olimpice a fost castigata de TOMA Sanda in anul 1980 la Moscova.
Prima medalie de aur la Jocurile Olimpice castigata de un echipaj masculin a fost in anul 1984 la Los Angeles de echipajul din dublu rame TOMA Valer si IOSUB Petru

EI AU FOST PRIMII

Ce inseamna canotajul Junior

Tinerii pana la 18 ani legitimati la structurile sportive affiliate FR Canotaj fac parte din categoria juniori.

Juniorii concureaza in toate probele de canotaj, incepand cu probele de simplu si terminand cu cele de 8, atat in probele cu vasle cat si cu rame.

Competitiile la care participa juniorii sunt la nivel national si international. La aceasta categorie de varsta, competitia care defineste performanta este Campionatul Mondial de Juniori. Performanta in cadrul Campionatului reprezinta de cele mai multe ori pista de lansare a celor mai buni canotori catre categoria tineret (sub 23 de ani) si canotajul senior.

Selectia canotorilor juniori se realizeaza coform unui program competitional similar celui existent la categoria seniori. Canotorii selectati pentru a participa in competitiile internationale pot participa, odata la patru ani, la Jocurile Olimpice de Tineret.

Totodata, in functie de performante, sportivii din aceasta categorie au posibilitatea de a concura si in categoriile superioare de varsta – tineret si seniori.

Regulamentele concursurilor oficiale sau locale organizate la noi In tara, cuprind urmatoarele categorii de participanti:

  • juniori I (m+f) pana la 18ani;
  • juniori II (m+f) pana la 16 ani;
  • juniori III (m+f) pana la 14 ani
  • juniori categorie usoara (m+f) 17-18 ani – cu limita de greutate (pe plan international la juniori nu exista competitii oficiale sub tutela Federatie Internatonale pentru aceasta categorie)

Pentru categoria juniori limita maxima de greutate este stabilita dupa cum urmeaza:

concursuri pe apa:

  • in proba de simplu – feminin- 58 kg, masculin 70 kg
  • greutatea medie a echipei – feminin- 57 kg, masculin 67,5 kg
  • greutatea maxima in echipa- feminin- 58 kg, masculin 70kg

concursuri pe ergometru:

  • feminin- 59,5 kg, masculin 71,5kg

Carmacii fac parte integranta din echipa, si ca urmare ei trebuie sa fie de acelasi sex cu echipa. La probele de juniori, carmacii trebuie sa apartina, ca varsta, categoriei de juniori (cel mult 18 ani). Numarul de probe la care pot carmi nu este limitat.
Greutatea minima admisa pentru carmaci la probele masculine de juniori este de 55 kg., iar la cele feminine de junioare este de 50 kg.

Sportivii si carmacii isi pierd apartenenta la o grupa de varsta, la 31 decembrie al anului In cursul caruia implinesc varsta maxima prevazuta a categoriei.

Despre Barci

Vasla – are o lungime care poate varia de la 270 cm pana la 295 cm. Canotorii vaslasi au in fiecare mana cate o vasla.

Rama – are o lungime care poate varia de la 365 cm pana la 387 cm. Canotorii rameuri au o rama pe care o manevreaza cu ambele maini. Sunt canotori care vaslesc pe dreapta si care vaslesc pe stanga.

1x (simplu vasle)

Un canotor cu doua vasle in fiecare mana tine o vasla

2x (dublu vasle)

dublu vasle, doi canotori avand fiecare cate o vasla in fiecare mana

4x (patru vasle)

patru canotori cu vasle

2- (doua rame fara carmaci)

doi canotori fiecare cu cate o rama unul pe partea stanga si unul pe partea dreapta a barcii

2+1 (doua rame cu carmaci sau doi plus unu) doi canotori cu un carmaci care conduce barca

4- (patru rame fara carmaci)

patru canotori fiecare cu cate o rama doi pe partea stanga si doi pe partea dreapta a barcii

4+1 (doua rame cu carmaci sau doi plus unu) doi canotori cu un carmaci care conduce barca

8+1 (opt plus unu)

opt canotori fiecare cu cate o rama patru pe partea stanga si patru pe partea dreapta a barcii, barca este condusa de un carmaci

Sari la bara de unelte